Viktig informasjon i saken hentes i sanntid direkte fra EPO sitt register (European Patent Register), slik at du enkelt og raskt får oversikt i saken.
Beskrivelse Verdi
Saken / databasen er sist oppdatert info  
Tittel Anordning og fremgangsmåte ved kassett for preparering av biologiske prøver
Status
Hovedstatus
Detaljstatus
Ikke i kraft info Patent opphørt Ikke betalt årsavgift
Patentnummer 315063
Søknadsnummer 20015130
Levert
Prioritet Ingen
Sakstype Nasjonal
Løpedag
Utløpsdato
Allment tilgjengelig
Meddelt
Søker Total Biopsy AS (NO)
Innehaver Total Biopsy AS (NO)
Oppfinner Bjørn G Bjørnsen (NO)
Fullmektig HÅMSØ PATENTBYRÅ AS (NO)
Patentfamilie Se i Espacenet

Fremgangsmåte og anordning for preparering av en biologisk prøve (20) hvor den biologiske prøven (20) før undersøkelse for eksempel i et mikroskop, tørkes, innstøpes i voks og eventuelt snittes i skiver, og hvor prøven (20) legges i en beholder (1) med lokk/klemdel (2) som lukkes, hvor den fastholdes av et forspenningselement (6) idet prøven (20) forblir i den samme lukkede beholder/lokk (1,2) under de etterfølgende tørke- og voksinnstøpningsoperasjoner, hvoretter beholderen (1) fjernes fra lokket (2) og prøven (20) før en eventuell snitteoperasjon.

Se forsidefigur og sammendrag i Espacenet


B1

Beskrivelse

ANORDNING OG FREMGANGSMÅTE VED KASSETT FOR PREPARERING AV BIOLOGISKE PRØVER

Denne oppfinnelse vedrører en kassett (BioCassette) for anvendelse under preparering av biologiske prøver som skal ana-lyseres i mikroskop. Kassetten er kompatibel med kjent labo-ratorieutstyr og muliggjør en forenklet fremgangsmåte som medfører at prøvene ikke utsettes for det relativt store antall manipuleringer/ompakkinger som er vanlig ifølge kjent teknikk.

Det er vanlig at biologiske prøver som i betydelig omfang tas fra mennesker og dyr blant annet for å kunne stille medisinsk diagnose for en rekke sykdommer og lidelser, blir preparert for å kunne foreta patologiske undersøkelser ved hjelp av mikroskop.

Under denne prepareringsprosess er det selvsagt av stor be-tydning at prøver behandles i henhold til prosedyrer som sikrer at prøver ikke byttes orn, ødelegges, forurenses eller mistes, og at de beholder sine fysiske og patologiske egenskaper.

Daglig preparering av et stort antall biologiske prøver med-fører en betydelig kostnad for helseinstitusjoner og pasien-ter.

Ifølge kjent teknikk legges én eller flere biologiske prøver, nedenfor benevnt prøven, først i en holder som igjen legges i en større beholder inneholdende formalin. Etter at prøven ankommer laboratoriet, starter prepareringen av prøven ved at den tas ut av formalinbeholderen og legges på et filterpapir. Filterpapiret brettes sammen om prøven, og legges sammen med prøven i en kassett som er tilpasset de etterfølgende prepa-reringsoperasjoner. Kassetten lukkes og anbringes i et tørke-apparat hvor vannet i prøven drives ut ved hjelp av løse-midler og ren alkohol kombinert med moderat oppvarming og trykkveksling.

Etter tørking åpnes kassetten, og filterpapiret tas ut og åpnes. Prøven overføres fra filterpapiret til en støpeform hvor den legges på formens bunn. Deretter festes den til formens bunn ved hjelp av noen dråper flytende parafinvoks. Når parafinvoksen er størknet, anbringes kassetten over formen. Det resterende formvolum og kassetten fylles med parafinvoks. Etter at parafinvoksen er størknet, fjernes støpeformen. Prøven befinner seg således i et fra kassetten nedoverragende parafinvoksavstøp.

Kassetten monteres så i en kuttemaskin hvor tynne skiver av voks og prøve skjæres av fra voksavstøpets nedovervendende flate.

GB dokument 2189596 omhandler en anordning og fremgangsmåte for preparering av en biologisk prøve omfattende en beholder for prøven bestående av to deler innbefattende en klemde1 med et forspenningselement for fastholdelse av prøven under prepareringen. Anordningen utøver en arealuavhengig trykkraft mot prøven.

Det er åpenbart at prepareringsprosessen ifølge kjent teknikk er tidskrevende og samtidig forlanger den høyeste grad av nøyaktighet for at forveksling av prøver skal unngås. De mange deloperasjoner er arbeidskrevende og medfører fare for ombytting, kryssforurensning, generell forurensning, fysisk ødeleggelse, tap av prøver og forurensning av vev.

Oppfinnelsen har til formål å avhjelpe ulempene ved kjent teknikk.

Formålet oppnås i henhold til oppfinnelsen ved de trekk som er angitt i nedenstående beskrivelse og i de etterfølgende patentkrav.

Prøven anbringes ved prøvetakingen direkte på bunnen i en beholder. Beholderens innvendige bunn kan være forsynt med et lag av materiale med samme egenskaper som forklart nedenunder angående forspenningsmaterialet. Med porøst materiale menes i denne oppfinnelse et materiale med åpne porer. Et deformer-bart fortrinnsvis elastisk fjærende forspenningsmateriale anbringes over prøven. Forspenningsmaterialet kan med fordel være forbundet til et lokks nedovervedende side hvor lokket komplementært passer i beholderen. Som forspenningsmateriale kan det for eksempel anvendes hårlignende bøyler, ull, skum eller et svamplignende materiale, eventuelt en annen form for ettergivende fjærende konstruksjon. Materialene som er i kontakt med prøven må av flere grunner, se nedenfor, fortrinnsvis være porøse og/eller slik at de ikke forhindrer fri flyt av prepareringsfluid og voks.

Lokket trykkes ned i beholderen hvor det med tilstrekkelig kraft låses til beholderen for eksempel ved hjelp av en snapplås, idet forspenningsmaterialet trykker prøven mot beholderens bunn slik at prøven ikke flytter seg under den videre behandling. Beholderen, forspenningsmaterialet, prøven og lokket legges umiddelbart i formalin for transport eller midlertidig lagring.

Lokket er i en foretrukket utførelsesform forsynt med plate-lignende utoverragende partier som foruten å passe som holder i kjente snittemaskiner, også er velegnet for merking av prøven for eksempel ved hjelp av strekkoder.

Når prøven ankommer laboratoriet kan den, uten mellomliggende ompakking, anbringes i en fremførings/tørkemaskin hvor prøvens fuktighet fjernes og hvor siste operasjon omfatter påføring av et tynt vokslag. Etter avsluttet tørking, til-leggsfylles beholderen gjennom lokkets perforeringer med flytende parafinvoks. Etter at parafinvoksen har størknet, kan beholderen fjernes. Prøven befinner seg således i et voks-avstøp som rager ned fra lokket. Lokket med prøven anbringes så i en i og for seg kjent snittemaskin hvor tynne skiver snittes av fra voksavstøpets underside.

Således ved anvendelse av anordningen ifølge oppfinnelsen legges prøven direkte i en beholder med lokk hvor lokket på forhånd gjerne er merket, og prøven forblir i denne samme em-ballasje til prøven kuttes til skiver. Det er innlysende at besparelsen i prepareringstid og operasjoner samt økt sikker-het mot ombytting, forurensing, ødeleggelse og tap av prøver er meget gunstige trekk ved anordningen. Således reduseres også laboratoriepersonalets eksponering mot miljømessig uhel-dige stoff ,samt krav til spesialutdannelse for håndtering av

slike prøver.

De deformerbare materialer som ligger støttende an mot prøven må ikke hindre fri flyt av de anvendte fluider. Ved å foreta en beskjeden modifisering eller kalibrering av prosesserings-maskinen, kan tilstrekkelig voks fylles i beholderen slik at etterfølgende tilleggfylling av voks, slik det er beskrevet ovenfor, blir overflødig.

I det etterfølgende beskrives et ikke-begrensende eksempel på en foretrukket utførelsesform som er anskueliggjort på med-følgende tegninger, hvor: Fig. 1 viser perspektivisk en beholder og et lokk med ned-over r agende fjærbøyler; Fig. 2 viser et snitt I-l gjennom beholderen og lokket etter at en biologisk vevsprøve er anbrakt i beholderen, men før lokket er forskjøvet ned i beholderen; Fig. 3 viser snittet I-l etter at lokket er forskjøvet ned i beholderen og lokkets fjærbøyler ligger klemmende an mot vevsprøven; Fig. 4 viser snittet I-l etter at beholderen og lokket er fylt med voks; Fig. 5 viser snittet I-l etter at beholderen er fjernet; Fig. 6 viser et snitt hvor lokkets fjærende element utgjørs av et svamplignende materiale; og Fig. 7 viser et snitt gjennom anordningen ifølge oppfinnelsen i en alternativ utførelsesform.

På tegningene betegner henvisningstallet 1 en prøvebeholder. Et lokk 2 som er innrettet til å forskyves ned i prøvebehol-deren 1 er på sin mot prøvebeholderen 1 vendende perforerte side 4 forsynt med forspenningselement 6, se fig. 1. Forspenningselementet 6 kan for eksempel være utført som hårlignende fjærer, bøyler, spiraler, ull, et skumm eller et svamplignende porøst materiale.

Prøvebeholderen 1 er på innsiden langs to av sine motstående øvre sidekanter 8 og 10 forsynt med innoverragende vulster 12 som, når lokket 2 er forskjøvet inn i prøvebeholderen 1, er innrettet til låsende å passe i to komplementære spor 14 i lokkets 2 vertikale sideflater 16 og 18, se fig 3. Lokket 2 er forsynt med minst en utragende plate 19 som er velegnet for merking av prøven.

Når det tas en biologisk prøve 20, legges den umiddelbart i prøveholderen 1, se fig. 2. Deretter forskyves lokket 2, som på forhånd kan være merket, ned i prøvebeholderen 1 til prø-vebeholderens 1 vulster 12 korresponderer og forskyves inn i lokkets 2 spor 14, se fig. 3. Lokkets 2 forspenningselement 6 ligger trykkende an mot prøven 20 og klemmer den mot prøve-beholderens 1 bunn.

Etter at prøven 20 er tørket, fylles prøvebeholderen 1 og lokket 2 med flytende voks 24, se fig. 4. Prøvebeholderen 1 fylles gjennom lokkets 2 perforeringer 22.

Prøvebeholderen 1 fjernes etter at voksen 24 har stivnet, se fig. 5, hvorved prøven er klar for å kuttes opp i skiver.

I en alternativ utførelsesform, se fig 6, kan det fjærende element utgjøres av et svamplignende porøst legeme 26 som er innrettet til å kunne fylles med voks.

I en ytterligere alternativ utførelsesform, se fig. 7, er beholderen 1 og lokket 2 sylindrisk utformet og anbrakt i en separat holder 28, hvor holderen 28 tjener som holder i snit-temaskinen. Et porøst materiale 30 som også kan være defor-merbart, er anbrakt under prøven 20.

Krav

1. Fremgangsmåte for preparering av en biologisk prøve (20) hvor den biologiske prøve (20) før undersøkelse, for eksempel i et mikroskop, tørkes, innstøpes i voks og eventuelt snittes i skiver, og hvor den biologiske prøve (20) under i det minste en del av prepareringsprosessen er anbrakt i en støpeform (1) med lokk (2) som lukkes, karakterisert ved at den biologiske prøve (20) fastholdes av minst et forspenningselement (6) hvor forspenningskraften fra forspenningselementet (6) er avhengig av den biologiske prøves (20) anleggsareal, hvoretter voks for innstøpning av prøven (20) fylles i stø-peformen (1) og i lokket (2), idet støpeformen (1), etter at voksen .er størknet og før en eventuell snitteoperasjon, fjernes fra lokket (2) og den innstøpte prøve (20).2. Fremgangsmåte i henhold til krav 1, karakterisert ved at den biologiske prøve (20) anbringes på en for den etterfølgende snitteoperasjon tilrettelagt måte i støpeformen (1) før lokket (2) og forspenningselementet (6) lukkes over prøven (20).3. Fremgangsmåte i henhold til krav 1, karakterisert ved at den biologiske prøve (20) anbringes på en for den etterfølgende snitteoperasjon tilrettelagt måte på lokket (2), eventuelt på forspenningselementet (6), før støpeformen (2) lukkes over prøven (20).4. Anordning ved støpeform (1) og lokk (2) for anvendelse under preparering av en biologisk prøve (20), karakterisert ved at det mellom lokket ( 2), som fortrinnsvis er innrettet til å kunne forskyves inn i støpeformen (1), og prøven (20) er anbrakt minst ett forspenningselement (6) hvor forspenningskraften som ut-øves av forspenningselementet (6) er avhengig av den biologiske prøves (20) anleggsareal.5. Anordning i henhold til krav 4, karakterisert ved at forspenningselementet (6) er forbundet til lokkets (2) mot støpeformen (1) vendende side.6. Anordning i henhold til ett eller flere av kravene 4 til 5, karakterisert ved at lokkets (2) mot støpeformen (1) vendende flate (4) er perforert for å muliggjøre fluidgjennomstrømning.7. Anordning i henhold til ett eller flere av kravene 4 til 6, karakterisert ved at forspenningselementet (6) utgjøres av fiber.8. Anordning i henhold til ett eller flere av kravene 4 til 7, karakterisert ved at forspenningselementet (6) utgjøres av et elastisk materiale med åpne celler.9. Anordning i henhold til ett eller flere av kravene 4 til 8, karakterisert ved at forspenningselementet (6) utgjøres av et elastisk materiale med åpne porer.10. Anordning i henhold til ett eller flere av kravene 4 til 9, karakterisert ved at lokket (2) er forsynt med fjærende element (6).11. Anordning i henhold til ett eller flere av kravene 4 til 10f karakterisert ved at støpeformens (1) innvendige bunn er forsynt med et elastisk porøst materiale (30) med åpne celler.
Hva betyr A1, B, B1, C osv? info
Total Biopsy AS
c/o Øyvind Aske, Pilestredet Park 24 0176 OSLO NO ( OSLO kommune, Oslo fylke )
Total Biopsy AS
c/o Øyvind Aske, Pilestredet Park 24 0176 OSLO NO ( OSLO kommune, Oslo fylke )
Lurastø 22 4315 SANDNES NO ( SANDNES kommune, Rogaland fylke )
Fullmektig i Norge:
HÅMSØ PATENTBYRÅ AS
Postboks 9 4068 STAVANGER NO ( STAVANGER kommune, Rogaland fylke )

Org.nummer: 918752900
Din referanse: P20311NO01 js
  • Foretaksnavn:
  • Foretaksform:
  • Næring:
  • Forretningsadresse:
     

Kilde: Brønnøysundregistrene

GB 2189596 (B1)

US 3733768 (B1)

US 5269671 (B1)

US 5817032 (B1)

EP Al 807807 (B1)

Statushistorie

Liste over statusendringer i sakshistorikk
Hovedstatus Beslutningsdato, detaljstatus
Patent opphørt Ikke betalt årsavgift
Meddelt Detaljstatus ikke tilgjengelig

Korrespondanse

Liste over sakshistorikk og korrespondanse
Dato Type korrespondanse Journal beskrivelse
Utgående PT Batch Opphørt Patent - SPC for ikke betalt årsavgift (3311)
06-01 Via Altinn-sending PT Batch Opphørt Patent - SPC for ikke betalt årsavgift (3311)
Utgående PT Batch Påminnelse om ikke betalt årsavgift (3329)
05-01 Via Altinn-sending PT Batch Påminnelse om ikke betalt årsavgift (3329)
Utgående Betalt gammel stas for årsavgift
04-01 Brev UT Betalt gammel stas for årsavgift
Utgående Grace period has started (Patent) (2011.01.17)
03-01 Brev UT Grace period has started (Patent) (2011.01.17)
Utgående Generelt Brev Patent (2010.11.22)
02-01 Brev UT Generelt Brev Patent (2010.11.22)
Utgående Grace period has started (Patent) (2008.12.02)
01-01 Brev UT Grace period has started (Patent) (2008.12.02)

Til betaling:

Betalingshistorikk:

Liste av betalinger
Beskrivelse / Fakturanummer Betalingsdato Beløp Betaler Status
Årsavgift 16. avg.år. 2016.10.28 5200 Total Biopsy AS c/o A. Aske Betalt og godkjent
Årsavgift 15. avg.år. 2015.10.05 4850 Total Biopsy AS c/o A. Aske Betalt og godkjent
Årsavgift 14. avg.år. 2014.11.03 400 Total Biopsy AS c/o A. Aske Betalt og godkjent
Årsavgift 14. avg.år. 2014.10.15 4100 Total Biopsy AS c/o A. Aske Betalt og godkjent
Årsavgift 13. avg.år. 2013.10.23 3800 Total Biopsy AS c/o A. Aske Betalt og godkjent
Årsavgift 12. avg.år. 2012.10.01 3500 Total Biopsy AS c/o A. Aske Betalt og godkjent
Årsavgift 11. avg.år. 2011.09.27 3200 Total Biopsy AS c/o A. Aske Betalt og godkjent
Årsavgift 10. avg.år. 2010.12.29 570 Total Biopsy AS c/o A. Aske Betalt og godkjent
Årsavgift 10. avg.år. 2010.11.10 2850 Total Biopsy AS c/o A. Aske Betalt og godkjent
Årsavgift 9. avg.år. 2009.10.12 1900 Total Biopsy AS
Årsavgift 8. avg.år. 2008.12.12 2280 Total Biopsy AS
Årsavgift 7. avg.år. 2007.10.29 1900 Total Biopsy AS
Årsavgift 6. avg.år. 2006.10.03 1100 Total Biopsy AS
Årsavgift 5. avg.år. 2005.09.29 1100 Total Biopsy AS
Årsavgift 4. avg.år. 2004.10.27 1000 Total Biopsy AS
30115062 expand_more 2001.10.31 800 Håmsø Patentbyrå AS Betalt
Årsavgift, år 1-3 0
Denne oversikten kan mangle informasjon, spesielt for eldre saker, om tilbakebetaling, internasjonale varemerker og internasjonale design.

Lenker til publikasjoner og Norsk Patenttidende (søkbare tekstdokumenter)

Allment tilgjengelig patentsøknad
Lenker til publikasjoner (ikke søkbare tekstdokumenter)
Hva betyr A1, B, B1, C osv? info
Kapitler uten data er fjernet. Melding opprettet: 22.07.2025 14:35:25